Domowa przyprawa piernikowa
Przyprawa piernikowa - nieodzowna w świątecznej kuchni. Można kupić ją w każdym sklepie, albo samodzielnie przygotować w domu, bardzo aromatyczną, po prostu najlepszą. Od lat nie kupuję przyprawy piernikowej. Przygotowanie jej w domu jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i w parę minut aromatyczna przyprawa gotowa. Przyda się do wszystkich świątecznych wypieków. Ta domowa ma wyjątkowo długi termin przydatności do spożycia, ponieważ w swoim składzie ma tylko same przyprawy. Sklepowa posiada w swoim składzie wypełniacze w postaci cukru, kakao i mąki - wietrzeje szybko i takiej przyprawy nie chcemy.
Składniki:
50 g kory cynamonu
15 g goździków
15 g suszonego imbiru
5 g ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatałowej
5 g ziela angielskiego
3 g czarnego pieprzu
5 g gwiazdek anyżu
suszona skórka z pomarańczy -opcjonalnie
suszona skórka z cytryny - opcjonalnie
Wykonanie:
- korę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w młynku do kawy. Pomóc sobie najlepiej tłuczkiem lub młotkiem
- zmielić partiami składniki mieszanki w młynku do kawy na drobny proszek. Wymieszać całośc i przesypać do słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Można przechowywać do 3 lat