Maślaki w śmietanie. Obierać ze skórki, czy nie obierć?

Maślaki w śmietanie. Obierać ze skórki, czy nie obierć?
Zdjęcie - Maślaki w śmietanie. Obierać ze skórki, czy nie obierć? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jesień to ulubiona pora grzybiarzy. Czas na maślaki, bodaj jedne z najsmaczniejszych grzybów. Na szczęście do maślaka nie jest podobny żaden trujący grzyb, dlatego bez obaw można go zbierać w lesie. Jeśli nie zbierasz grzybów bez trudu kupisz je na targu.
Maślaczki ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami to jeden z najlepszych jesiennych obiadów. Jedzenie proste i jeśli go nie przekombinujesz, bo nawet ze śmietaną nie należy przesadzić, by nie zagłuszyć delikatnego smaku grzyba - po prostu zachwyci smakiem.
Wielu unika maślaka z powodu "ślimaczącej " się skórki. Całkiem niesłusznie, bo jest bardzo łatwa do usunięcia, szczególnie z większych okazów i jeśli tylko grzyb jest suchy. Wystarczy z brzegu poważyć nożykiem i obrać grzyba ze skórki.
Jeśli się zastanawiasz co począć z nieszczęsna skórką, obierać czy moze nie obierać. Jednak przed spożyciem zaleca się usunąć skórkę z kapelusza maślaka. Nie tylko dlatego, że jest kwaśna, a czasem nawet gorzka w smaku. Skórka maślaka zwyczajnego jest bardzo ciężkostrawna. Jest pokryta śluzem, który zalega w żołądku i może powodować dolegliwości gastryczne. Poza tym usunięcie skórki ułatwia czyszczenie grzyba.
Niech Was nie zwiedzie sucha skórka w czasie słonecznego dnia. Śluz tylko zasycha, a przy odrobinie wilgoci "puchnie" i kłopoty gotowe.
Gorzej z małymi grzybkami, ale i na to jest rada. Malutkie okazy najlepiej przeznaczyć do marynowania. Z tych grzybków nie ma potrzeby wówczas usuwania kłopotliwej skórki. Małe maślaczki należy gotować około 10 minut w osolonej wodzie. Solanka rozpuści cały śluz. Wystarczy po ugotowaniu wyłowić grzyby łyżką cedzakową i dokładnie wypłukać w zimnej wodzie.

Składniki :

Zdjęcie - Maślaki w śmietanie. Obierać ze skórki, czy nie obierć? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
400-500 g maślaków
1 cebula
olej lub masło ghee
kubeczek śmietany kremówki
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
  • grzyby oczyścić. Z kapelusza zdjąć skórkę, przyciąć trzonki .Pokroić w plasterki
  • cebulę obrać i posiekać, następnie zeszklić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i dusić. Nie ma potrzeby dolewania wody, bo same sporo jej puszczą. Po oparowaniu wody, dodać śmietanę kremówke, a patelnię przykryć pokrywką i dusić grzyby około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać suto posypane natką zielonej pietruszki
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Maślaki w śmietanie. Obierać ze skórki, czy nie obierć? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów