Dip tak nam posmakował, że z pewnością będę wracać do tego przepisu. Na pewno równie dobrze będzie smakował z krakersami lub warzywami pokrojonymi w słupki :)
Niniejszy przepis nie wiem skąd się wziął w docu "do zrobienia", więc wybaczcie brak źródła. Poza tym i tak pozmieniałam proporcje. Domowym piankom też daleko do różowych rombów, ale za to przynajmniej wiemy, co jemy.
Hummus - raz spróbowałam i przepadłam, jak dla mnie jest uzależniający. Zajadam go z dodatkami jako przekąskę (z krakersami, chrupkim pieczywem czy surowymi warzywa w wersji hiper fit - marchewka, papryka), a czasem traktuje jako danie główne - po potrafi nasycić (oj potrafi!). Najchętniej z grzankami czy tostami. Idealne są też oczywiście chlebki pita.
Domowe masło to dobry sposób na resztki śmietanki, która została Wam np. po ubijaniu bitej śmietany. Takie domowe kręcenie masła może być też całkiem fajną zabawą dla dzieci, które na własne oczy widzą proces powstawania masła, które zwykle kupuje się już gotowe w kostce w supermarkecie.
Kto jeszcze nie wie jak smakuje mleko z nerkowców to zachęcam do przygotowania porcji. Mleko z nerkowców jest bardziej delikatne w porównaniu z innymi roślinnymi. Można je dokładnie zblendować i rozcieńczyć, można też mleko przecedzić przez ściereczkę a z pozostałej masy przygotować znakomity kremowy ser nerkowcowy.
Cukier różany jest bardzo prosty w przygotowaniu i pojawia się bardzo często w moich przepisach. Do jego przygotowania polecam płatki dziko rosnącej róży pomarszczonej (duże, o intensywnym zapachu i kolorze) lub róży dzikiej, o mniej intensywnym kolorze i zapachu ale bardziej rozpowszechnionej na terenie Polski.
Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie.
Znakomita konfitura morelowa z likierem kokosowym na bazie karaibskiego rumu. (...) Możecie ją gotować klika godzin do uzyskania odpowiednie konsystencji, lub znacznie skrócić czas przygotowań dodając Konfitur-Fix.
Mam już ponad dwa kilogramy suszu i gdyby nie te straszne upały to bym jeszcze zrobiła kolejną porcję. Takie suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do owsianki, twarożku, ciast, ciasteczek oraz lodów.
Orzechy są niezbędnym składnikiem każdej zdrowej diety. Orzechy nerkowca - dodatkowo to jedne z najsmaczniejszych orzechów świata i jedne z najmniej kalorycznych, choć ani tak w 100 g mają ponad 500 kcal. Dzięki obecności korzystnych dla nas tłuszczów są składnikiem diet odchudzających.
Pasta pomidorowo bakłażanowo paprykowa. Wyszła bardzo smaczna. Robiłam z nieco mniejszej ilości składników niż podano w oryginalnym przepisie. Dałam trochę więcej ostrej papryki i myślę że następnym razem dodam jej jeszcze więcej. Moje papryki i bakłażany opiekałam na grillu i to był znakomity pomysł - skórka szybko się zwęgliła, obieranie było łatwe, a pasta zyskała lekko dymny aromat.
Najprostsze lody wegańskie, tym razem dwuskładnikowe - z banana i śmietanki z nerkowców (...). Bazą tradycyjnych lodów jest śmietanka kremówka zaparzana żółtkami, w wegańskich zastąpi ją śmietanka z nerkowców.
Do karmelizowanych jabłek trafiły owoce pigwowca dając niebiańską konfiturę, której pierwsza partia nawet nie trafiła do słoików bo jak wszyscy zaczęli ją próbować to nim się spostrzegliśmy nie było już co zawekować :)
Ocet jabłkowy jest bardzo starym specyfikiem znanym już w starożytności. Chociaż jest to blog kulinarny i powinnam podać przepis na np. pikle ogórkowe lub z cukinii zakonserwowane octem jabłkowym, dziś będzie wpis dotyczący urody :)