Ryż z warzywami
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Dzisiaj przepis na proste i bardzo popularne danie, które może być zarówno doskonałym dodatkiem do np. pieczonego kurczaka jak i samodzielnym daniem, jeśli akurat macie przesyt mięsa. Żeby danie wyszło dobre ważne są proporcje składników. Moim zdaniem, najlepiej jest, kiedy żaden ze składników nie dominuje, jeśli damy za dużo ryżu, wtedy jego mdły smak tłumi smak całego dania.
Składniki- ryż - 1 szklanka
- czerwona papryka - 1
- pieczarki - 8-10
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- cebula - 1
- oliwa - 4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mielona papryka - do smaku
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgzrać oliwę, dodać cebulę, pokrojone pieczarki i dusić ok. 10 min. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić jeszcze chwilę wszystko razem. Dodać uduszone warzywa do osączonego ryżu, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać także natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać do mięsa lub solo.
Smacznego:)