Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Kolorowa surówka urozmaici niejedno danie obiadowe. Moc witamin i przyjemność chrupania.
KOLOROWA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
½ główki kapusty pekińskiej,
kawałek (ok. 8cm) pora,
1 mała marchewka,
½ czerwonej papryki,
3-4 łyżki kukurydzy z puszki,
3 łyżki oliwy,
1,5 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz
Pora pokroić w półplasterki, włożyć do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić.
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w małe paseczki. Wszystkie warzywa łącznie z kukurydzą wymieszać w misce.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodając pieprz i ewentualnie jeszcze sól do smaku. Polać surówkę i wymieszać.