Surówka z porem
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 por (około 15 cm)
- 280 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z 1/4 soku z cytryny
Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad.
Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.
Inspiracja z drobnymi zmianami: kobieceinspiracje.pl