Tym razem skorzystałam z przepisu z „Księgi Smaków Świata” Buchmanna, a efekt końcowy był zupełnie inny smakowo niż w przypadku arroz con leche hiszpańskiego. Kokosowy ryż i sos czekoladowo-kawowy – to musiało być pyszne :)
Niby zwykła kaszka manna (która sama w sobie jest najprostszą pysznością na świecie), jednak z dodatkiem niewielkiej ilości proszku do pieczenia nabiera nowego charakteru. Po zmiksowaniu staje się puszysta i dużo delikatniejsza, niż zwykle. Polecam wypróbować taki patent - nowa twarz starej, dobrej kaszki.
Ryż z jabłkami to jeden z popularniejszych obiadów na słodko - dzisiaj jednak w innym wydaniu. Bardziej wykwintnie, bardzo smacznie i aromatycznie. Sok z pomarańczy dodał niesamowitej świeżości karmelizowanym jabłkom. Danie można podać w wersji dla dorosłych, dodając wraz z sokiem biały rum. Podane w niewielkich pucharkach może być naprawdę znakomitym deserem.
Piłam kiedyś, dawno temu (tak dawno, że nawet nie pamiętam gdzie) przepyszna kawę bananową na zimno. Ale taką naprawdę bananową, z najprawdziwszym bananem, a nie jakimś tam syropem o smaku banana. Kiedy zobaczyłam w "Nigellissimie" przepis na lody kawowe, w mej głowie zaświtała myśl o tej kawie. I tak przekułam myśl w czyn. Wyszły pyszności.
Bardzo smaczny klasyk kuchni angielskiej powstały na bazie kremu custard czyli inaczej kremu jajecznego, świeżych owoców i bitej śmietany. Swoją wersję urozmaiciłem galaretką z wina, malinami i gorzką czekoladą.
Wypróbowałam go przede wszystkim dlatego gdyż spodobało mi się połączenie arbuza z pistacjami, a dodatkowo przekonało mnie do tego przepiękne zdjęcie znajdujące się tuż obok receptury.
Mleczny, delikatny, mocno kokosowy, ryżowy deser, który dopieści każde podniebienie. Pychota, smakiem przypominająca wyborne znane wszystkim słodkości - kuleczki rafaello.