Galaretki truskawkowe
Pyszne galaretki, które można przygotować z dowolnych owoców (z wyjątkiem ananasa i kiwi - galaretka z tych owoców nie stężeje). U mnie w wersji truskawkowej :)
przepis znalazłam u Dorotki .
Składniki :
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół szklanki cukru (lub mniej, wg uznania)
- pół szklanki gorącej wody
- 25 g żelatyny
do obtoczenia :
- drobny cukier
Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny na puree. Przelać masę do rondelka, dodać cukier, zagotować, mieszając , aż cukier się rozpuści.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do puree truskawkowego, wymieszać. Masę lekko przestudzić.
Kwadratową formę o boku 18-19 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową, przelać przygotowaną masę truskawkową, wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Galaretkę przełożyć z formy na deseczkę, usunąć folię i pokroić na małe porcje. Każdą porcję obtaczać w cukrze (najlepiej robić to bezpośrednio przed spożyciem, bo galaretki bardzo szybko robią się wilgotne i cukier się rozpuszcza).
Przechowywać w lodówce .