Ryż z karmelizowanymi jabłkami
Obiad na słodko... ja zawsze lubiłam taka odskocznię od kotleta i ziemniaków. Wiem, że nie każdy poważnie traktuje taki posiłek - najczęściej dotyczy to mężczyzn - przynajmniej w naszym domu właśnie tak jest. I to nie dlatego, że ten mąż nie lubi takich potraw. Zawsze słyszałam: "Nie, że mi to nie smakuje, ja to chętnie zjem, ale na deser...". Więc kiedy tato wyjeżdża w delegację, można poszaleć ze słodkimi obiadkami, za którymi moje dzieci przepadały i wciąż przepadają.
Ryż z jabłkami to jeden z popularniejszych obiadów na słodko - dzisiaj jednak w innym wydaniu. Bardziej wykwintnie, bardzo smacznie i aromatycznie. Sok z pomarańczy dodał niesamowitej świeżości karmelizowanym jabłkom.
Danie można podać w wersji dla dorosłych, dodając wraz z sokiem biały rum. Podane w niewielkich pucharkach może być naprawdę znakomitym deserem.
Ryż z karmelizowanymi jabłkami - Laura SKŁADNIKI - JABŁKA:
SKŁADNIKI - RYŻ:
Gorący ryż ciasno ułożyć w silikonowej formie. Przełożyć na talerz. Jabłka razem z syropem wyłożyć na ryż.
Ryż z jabłkami to jeden z popularniejszych obiadów na słodko - dzisiaj jednak w innym wydaniu. Bardziej wykwintnie, bardzo smacznie i aromatycznie. Sok z pomarańczy dodał niesamowitej świeżości karmelizowanym jabłkom.
Danie można podać w wersji dla dorosłych, dodając wraz z sokiem biały rum. Podane w niewielkich pucharkach może być naprawdę znakomitym deserem.
Ryż z karmelizowanymi jabłkami - Laura SKŁADNIKI - JABŁKA:
- 5 dkg masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- sok z jednej lub dwóch pomarańczy
- 1/2 szklanki białego rumu (opcjonalnie)
- 4 jabłka
SKŁADNIKI - RYŻ:
- 1 szklanka ryżu
- 3-4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Gorący ryż ciasno ułożyć w silikonowej formie. Przełożyć na talerz. Jabłka razem z syropem wyłożyć na ryż.