Ryż z karmelizowanymi jabłkami

Ryż z karmelizowanymi jabłkami
Obiad na słodko... ja zawsze lubiłam taka odskocznię od kotleta i ziemniaków. Wiem, że nie każdy poważnie traktuje taki posiłek - najczęściej dotyczy to mężczyzn - przynajmniej w naszym domu właśnie tak jest. I to nie dlatego, że ten mąż nie lubi takich potraw. Zawsze słyszałam: "Nie, że mi to nie smakuje, ja to chętnie zjem, ale na deser...". Więc kiedy tato wyjeżdża w delegację, można poszaleć ze słodkimi obiadkami, za którymi moje dzieci przepadały i wciąż przepadają.
Ryż z jabłkami to jeden z popularniejszych obiadów na słodko - dzisiaj jednak w innym wydaniu. Bardziej wykwintnie, bardzo smacznie i aromatycznie. Sok z pomarańczy dodał niesamowitej świeżości karmelizowanym jabłkom.
Danie można podać w wersji dla dorosłych, dodając wraz z sokiem biały rum. Podane w niewielkich pucharkach może być naprawdę znakomitym deserem.
Ryż z karmelizowanymi jabłkami - Laura SKŁADNIKI - JABŁKA:
  • 5 dkg masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z jednej lub dwóch pomarańczy
  • 1/2 szklanki białego rumu (opcjonalnie)
  • 4 jabłka
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, kiedy się rozpuści dodać pokrojone jabłka. Smażyć na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie obracając jabłka. Gdy jabłka będą miękkie i ładnie zarumienione wlać sok z pomarańczy i jeszcze chwilę smażyć.




SKŁADNIKI - RYŻ:
  • 1 szklanka ryżu
  • 3-4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Zagotować dwie szklanki mleka wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu dość często mieszając. Kiedy całość mleka się wchłonie należy dolać około pół szklanki i uzupełniać aż do momentu kiedy ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać cukier.


Gorący ryż ciasno ułożyć w silikonowej formie. Przełożyć na talerz. Jabłka razem z syropem wyłożyć na ryż.

Kategorie przepisów