Mascarpone z prażonymi orzechami i karmelem

Mascarpone z prażonymi orzechami i karmelem
Połączenie delikatnego serka mascarpone z chrupiącymi dodatkami: prażonymi orzechami laskowymi i karmelem.
Ten przepis to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Wczoraj przedstawiłam Wam przepis na danie główne, dzisiaj mój autorski przepis na deser.
Jeśli uważasz, że zasługuję na Twój głos, na dole znajdziesz link do strony z głosowaniem.

Serek mascarpone z prażonymi orzechami i karmelem Serek mascarpone z prażonymi orzechami i karmelem - Laura SKŁADNIKI:
  • 50 dkg serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego jasnego
Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Wystudzić i potem rozdrobnić.

Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.

Część karmelu można wykorzystać na przygotowanie ozdób. Takie esy-floresy z nitek karmelowych bardzo łatwo można potem przenieść na gotowy deser.


Serek delikatnie wymieszać ze śmietaną, dodać rozdrobnione orzechy i połamany karmel. Ponownie wymieszać, przełożyć do pucharków, ozdobić i podawać.


    Kategorie przepisów