Flan czyli rozkosz totalna :)

Flan czyli rozkosz totalna :)
Drugą moją propozycją na Waniliowy Weekend jest flan. Ten delikatny, mleczno-jajeczny deser jest popularny w wielu krajach hiszpańskojęzycznych, a najbardziej w Meksyku.
Wbrew pozorom, jego wykonanie jest dość łatwe. A co ważniejsze, jest absolutnie przepyszny i stanowi zwieńczenie posiłku, które długo się pamięta... :)

Zdjęcie - Flan czyli rozkosz totalna :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FLAN WANILIOWY
(na 5 porcji)
pół szklanki cukru,
kilka łyżek wrzątku,
200ml mleka skondensowanego słodzonego,
400ml mleka 3,2%,
2 jajka,
2 żółtka,
½ laski wanilii lub ¾ opakowania cukru z prawdziwą wanilią

Na patelnię wsypać cukier i podgrzewać, aż się stopi i zacznie karmelizować. Dodać kilka łyżek wrzątku i potrząsając patelnią, podgrzewać, aż karmel się rozpuści.
Do żaroodpornych kokilek wlać warstwę karmelu tak, aby pokryć całe dno.
Mleko skondensowane i zwykłe zmieszać razem w garnku, dodać przecięty na pół kawałek laski wanilii (lub wsypać cukier z prawdziwą wanilią) i chwilę pogotować.
W misce wymieszać jajka i żółtka trzepaczką i nadal mieszając, stopniowo wlewać gorące mleko z wanilią. Następnie masę przelać do wypełnionych karmelem naczyń. Kokilki przełożyć do większej formy lub brytfanki, do której wlać tyle wody, aby sięgała nieco ponad połowę wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut. Masa powinna się ściąć, a w środku stać galaretowata. Aby poznać czy flan się ściął, w jeden z nich wbić czubek noża. Jeśli jest czysty, flany są gotowe.
Ostudzić je do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce od 2 do 6 godzin.
Flany wyłożyć z foremek na talerzyki, okrawając ich boki nożem.

(na bazie przepisu Wojciecha)

Zdjęcie - Flan czyli rozkosz totalna :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Flan czyli rozkosz totalna :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów