Kaczka pieczona – świąteczna
Kaczka pieczona wylądowała u nas na stole w drugim dniu świąt. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na pieczoną kaczkę … i tak jakoś się stało, że się pojawiła, została upieczona i znikła cała. A przy okazji wszystkim bardzo smakowała !
Kaczka pieczona
- 1 kaczka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 5 jabłek
- 2 łyżki ole
- 10 dkg masła
- szklanka wody
- wykałaczki
Czosnek obrać, rozgnieść i wymieszać w miseczce z 2 łyżkami majeranku, połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Kaczkę włożyć do formy w której będzie pieczona . Mieszanką natrzeć kaczkę i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, jabłka pokroić na ćwiartki i przełożyć do miski.
Wymieszać pozostałe przyprawy z jabłkami i jabłkami na faszerować kaczkę. Zszyć kaczkę lub „zamknąć” wykałaczkami. Pozostałymi jabłkami obłożyć kaczkę w formie do pieczenia. Masło pokroić w piórka i ułożyć na kaczce. Podlać szklanką wody.
Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić kaczkę do piekarnika i piec 1 godzinę na 1 kg kaczki.
Co jakiś czas polewać kaczkę z góry wytworzonym sosem spod pieczenia.
Podawać gorącą.
U mnie podana z pure ziemniaczanym, pieczonymi jabłkami i dynią ( 2 rodzaje ) oraz sosem makowym.