Kaczka pieczona – świąteczna

Kaczka pieczona – świąteczna

Kaczka pieczona wylądowała u nas na stole w drugim dniu świąt. Od jakiegoś czasu miałam ochotę na pieczoną kaczkę … i tak jakoś się stało, że się pojawiła, została upieczona i znikła cała. A przy okazji wszystkim bardzo smakowała !

Zdjęcie - Kaczka pieczona – świąteczna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kaczka pieczona

  • 1 kaczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki ole
  • 10 dkg masła
  • szklanka wody
  • wykałaczki

Zdjęcie - Kaczka pieczona – świąteczna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czosnek obrać, rozgnieść i wymieszać w miseczce z 2 łyżkami majeranku, połową łyżeczki soli i połową łyżeczki pieprzu. Kaczkę włożyć do formy w której będzie pieczona . Mieszanką natrzeć kaczkę i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.

Jabłka umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne, jabłka pokroić na ćwiartki i przełożyć do miski.

Wymieszać pozostałe przyprawy z jabłkami i jabłkami na faszerować kaczkę. Zszyć kaczkę lub „zamknąć” wykałaczkami. Pozostałymi jabłkami obłożyć kaczkę w formie do pieczenia. Masło pokroić w piórka i ułożyć na kaczce. Podlać szklanką wody.

Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić kaczkę do piekarnika i piec 1 godzinę na 1 kg kaczki.

Co jakiś czas polewać kaczkę z góry wytworzonym sosem spod pieczenia.

Podawać gorącą.

U mnie podana z pure ziemniaczanym, pieczonymi jabłkami i dynią ( 2 rodzaje ) oraz sosem makowym.

 

Zdjęcie - Kaczka pieczona – świąteczna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów