Świąteczna zupa grzybowa

Świąteczna zupa grzybowa

 Zdjęcie - Świąteczna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z suszonych grzybów kojarzy mi się z świętami, bardzo ją lubię a w dodatku pachnie lasem ma niepowtarzalny smak i aromat podajemy ją z kluskami, grzankami czy też groszkiem ptysiowym w zależności kto co lubi. Tym razem u mnie z razowym makaronem i pieczonym czosnkiem - pychotka Polecam

  • 50 g suszonych grzybów ,,opieńków ,, lub podgrzybków
  • ok 2 litry gorącego wywaru
  • kwaśna śmietana 10 % lub 12%
  • natka pietruszki lub kolendry
  • *1 główka pieczonego czosnku

Ponadto

  • makaron razowy ugotowany według przepisu na opakowaniu

Grzyby zalać litrem wody i odstawić na minimum kilka godzin lub nawet na całą noc.
Kolejnego dnia do ugotowanego wywaru dodajemy moczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, gotować ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć grzyby połowę wrzucić z powrotem do garnka a druga połowę pokroić w paseczki i odstawić.  Zupę zmiksować blenderem wraz z pieczonym czosnkiem,  a przed podaniem dodać  śmietanę  i szybko wymieszać - doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem nałożyć na każdy talerz po odrobinie makaronu razowego oraz pokrojonych grzybów - zalać gorącą zupą i posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego 

*Czosnek piekę w 180 C w łupinach przekrojony na pół ok 20 minut aż się zrumieni. Wyjmuję, obieram z łupin i dodaję do zupy.

Zdjęcie - Świąteczna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów