Bigos wielkopolski

Chociaż Wielkopolska jest mi całkowicie odległa zarówno geograficznie jak i  mentalnie w tym roku na święta gościł u mnie bigos według temtejszego przepisu. Nie jest to danie, kóre robi się zbyt często ale jeśli już to zwykle wychodzą wielkie ilości. W tym przepisie wszysko  bazuje na 1 kg kapusty więc jak dla mnie nietypowo ale idealnie. Różnica od tego bigosu, który robiłam do tej pory polega na  obróbce boczku i dodatku nieco innych ziół. No i oczywiście jest dużo suszonego aromatu a to dzięki śliwkom jak i grzybom. Bigos jest pyszny, aromatyczny i na pewno znajdzie swoich amatorów.

Zdjęcie - Bigos wielkopolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Polska kuchnia regionalna, wyd.  SBM

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowego mięsa np. karczek, łopatka
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Grzyby namoczyć dzień wcześniej, odsączyć, pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę, śliwki również. Ugotować boczek w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, odcedzić ale wody nie wylewać. Boczek pokroić w kostkę a wywarem zalać posiekaną  kapustę. Mięso pokroić w kostkę. Na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, przesmażyć. Podlać wodą, dodać grzyby, wywar grzybowy (najlepiej stopniowo) oraz śliwki i  koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości mięsa, dodać do kapusty razem z boczkiem, kiełbasą i śliwkami. Wymieszać, przyprawić roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lecznicza nalewka z aronii

Lecznicza nalewka z aronii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dżem z morelami i lawendą

Dżem z morelami i lawendą

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięta. Sałatka na sierpień!
2

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięt…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Makaron z fasolką i pomidorami
1

Makaron z fasolką i pomidorami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym
3

Zoodles z cukinii z sosem pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Siekane kotlety z indykiem i botwinką
2

Siekane kotlety z indykiem i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
2

Hummus z masłem orzechowym i w…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Nalewka z truskawek i rabarbaru
4

Nalewka z truskawek i rabarbar…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir