Bigos wielkopolski

Bigos wielkopolski

Chociaż Wielkopolska jest mi całkowicie odległa zarówno geograficznie jak i  mentalnie w tym roku na święta gościł u mnie bigos według temtejszego przepisu. Nie jest to danie, kóre robi się zbyt często ale jeśli już to zwykle wychodzą wielkie ilości. W tym przepisie wszysko  bazuje na 1 kg kapusty więc jak dla mnie nietypowo ale idealnie. Różnica od tego bigosu, który robiłam do tej pory polega na  obróbce boczku i dodatku nieco innych ziół. No i oczywiście jest dużo suszonego aromatu a to dzięki śliwkom jak i grzybom. Bigos jest pyszny, aromatyczny i na pewno znajdzie swoich amatorów.

Zdjęcie - Bigos wielkopolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Polska kuchnia regionalna, wyd.  SBM

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowego mięsa np. karczek, łopatka
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Grzyby namoczyć dzień wcześniej, odsączyć, pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę, śliwki również. Ugotować boczek w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, odcedzić ale wody nie wylewać. Boczek pokroić w kostkę a wywarem zalać posiekaną  kapustę. Mięso pokroić w kostkę. Na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, przesmażyć. Podlać wodą, dodać grzyby, wywar grzybowy (najlepiej stopniowo) oraz śliwki i  koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości mięsa, dodać do kapusty razem z boczkiem, kiełbasą i śliwkami. Wymieszać, przyprawić roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego:)

Kategorie przepisów