Nie rozumiem, jak na poprawę humoru można polecać komuś wyjście do fryzjera. Wizyta w tym przybytku potrafi zepsuć najpiękniejszy dzień. I to jest reguła – przynajmniej w moim przypadku.
W zimowe dni nie ma to jak poczciwa fasoka po bretońsku ;) Potrzebowałam wielu lat, by ją polubić. Jadłam, bo jadłam, ale bez żadnego entuzjazmu... do czasu :) Po prostu w pewnym momencie dotarło do mnie, że to bardzo smaczne danie. I tak właśnie w rezultacie upichciłam swoją pierwszą fasolkę... :)
Tym razem zachęcam do zrobienia słodko-pikantne curry z kurczaka i chińskich śliwek liczi. Robiłam je już dwa razy i zapewniam, że miłośnikom takich połączeń na pewno posmakuje :)
Bardzo smaczne kotlety z mielonego mięsa kurczaka, faszerowane pieczarkami i podane z... pieczarkowo-śmietanowym sosem. Inaczej mówiąc – mielone podwójnie pieczarkowe ;) To kolejna odsłona (nie)typowych mielonych, tym razem pochodząca z kuchni rosyjskiej.
Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają świetny smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików.
Dziś przedstawiam przepis na kurczaka, a dokładnie udka, w glazurze w szczególności z miodu, musztardy francuskiej i odrobiny curry. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, praktycznie jest to jedno z tych, które „robią się same”.
Kotlety pożarskie robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. Swoją pulchność i delikatność zawdzięczają ubitej pianie z białek, zaś pyszny smak – klarowanemu masłu, na którym się je smaży.
Makaron kokardki z pieczonym kurczakiem to danie, które często gości u nas na stole, ale na blogu jeszcze go nie było, czas to nadrobić. Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu więc jest okazja. Jest to danie, które przy okazji pozwala nam wykorzystać resztki mięsa niezjedzonego po upieczeniu kurczaka.
Przygotowałam makaron rigatoni z indykiem i boczniakami. Całość wzbogacają także pieczarki, brokuły i sos pomidorowy. Krótko mówiąc – jest to rewelacyjny miszmasz. I za to właśnie kocham makaron: za to, że tak bardzo napędza kreatywność.
Jedni bardzo ją lubią, inni mniej… Niby dobrze znana i prosta w przygotowaniu, a jednak każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Ja lubię ją na tyle, żeby raz na jakiś czas zrobić i cieszyć się jej smakiem ale nie na tyle, żeby przygotowywać ją raz w tygodniu.
Smaczny i nietuzinkowy pomysł na obiad. Chyba pierwszy raz w życiu odważyłam się do dania obiadowego dodać fistaszki. Eksperyment uważam za udany - dodały one gulaszowi charakteru. Do tego kurczak, kapusta pekińska i marchew. Połączenie warte wypróbowania, kojarzące mi się z kuchnią chińską, dlatego też podałam je u mnie z ryżem.
Kurczak i pieczarki. Prosta i klasyczna potrawka podrasowana winem, z subtelną nutą rozmarynu. (...) Potrawa wyszła bardzo smaczna i sycąca, w sam raz na jesienny obiad.