Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym
Klopsiki powstały w ramach wspólnego gotowania z:
Ania D, Maggie, Magdą, Mopsik, Pelą, Panną Malwinną
Składniki:
- 60 dag mielonej wieprzowiny (użyłem szynki)
- 1 jajko
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 kopiate łyżki bułki tartej
- 0,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 150 dag sera żółtego (użyłem mozzarelli) pokrojonego w kostkę około 1cm na 1 cm
- mąka
- sól, pieprz
- 20 dag pieczarek pokrojonych w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 0,5 l wody
- 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
- szklanka śmietany
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- sól
Bułkę tartą zalać ciepłym bulionem, wymieszać i odstawić na 5 min, dodać mięso, jajko, cebulę, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki (mi wyszło 19 klopsików o średnicy około 4 cm), w środek których wsadzić 1 kostkę żółtego sera, obtoczyć w mące, odstawić na 30 min do lodówki, smażyć na oleju.Sos:
Cebulę lekko zeszklić na maśle, dodać pieczarki i smażyć 5 min, dodać wodę i wino, gotować około 10 min. Dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem i mąką, zagotować, doprawić solą. Klopsiki przełożyć do sosu i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. Podobne wpisy Klopsiki z serem żóltym w sosie pieczarkowym



Uszka z pieczarkami i grzybami