Rigatoni z indykiem i boczniakami
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu czyli święto niebagatelne dla każdego makaronożercy ;) Z tej okazji przyznam się, że kupowanie makaronów jest moją małą obsesją i gromadzę w swoich szafkach potężne ilości makaronów wszelakich rodzajów i kształtów :P Doprawdy nie mam pojęcia, kiedy ja je wszystkie spożytkuję ;)
A póki co, razem z Panną Malwinną, Dobromiłą, Maggie, Pelą, Shinju, Martynosią, Siaśką i Lejdi wspólnie gotujemy pyszne makaronowe potrawy :)
Ja przygotowałam makaron rigatoni z indykiem i boczniakami. Całość wzbogacają także pieczarki, brokuły i sos pomidorowy. Krótko mówiąc – jest to rewelacyjny miszmasz. I za to właśnie kocham makaron: za to, że tak bardzo napędza kreatywność. I z czymkolwiek by go nie połączyć, i tak zawsze otrzymamy pyszne danie :)
RIGATONI Z INDYKIEM I BOCZNIAKAMI
(2 porcje)
170g makaronu rigatoni (może być też penne),
150g filetu z piersi indyka,
150g brokułów,
150g mieszanych grzybów (np. boczniaków i pieczarek),
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
½ puszki krojonych pomidorów,
3-4 listki szałwii,
2 łyżki oliwy,
przyprawa złocista do kurczaka,
sól i pieprz
Cebulę i czosnek posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i podzielić na małe różyczki.
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą złocistą, usmażyć na łyżce oliwy. Odłożyć na bok, a na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek i grzyby. Smażyć, mieszając 5 minut. Dodać pomidory z puszki i szałwię, dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać mięso i brokuły, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem.
(inspiracja: magazyn „To jest pyszne” 2/2011 z moimi zmianami)