Wykorzystałam przepis z książki "Vietnamese Street Food" na spring rolls z krewetkami, omletem, chili i ananasem, popularne w południowych, tropikalnych regionach Wietnamu. Zastąpiłam miętą kolendrę, a Wy możecie wrócić do oryginalnej wersji, gdy już będziecie wypróbowywać ten przepis;) A naprawdę warto.
Aromatyczne kotlety schabowe z... nie, nie z kapustą zasmażaną, a z lekką i kolorową sałatką z pomidorków koktajlowych i brzoskwiń. Sami byliśmy zaskoczeni, jak fajnie się to wszystko razem komponuje.
Dzisiejszy przepis to kurczak po chińsku... Smaczny, zaskakująco dobry i oczywiście bardzo zdrowy... Porcja zawiera 273 kcal (18 g białka, 9g tłuszczu, 28g węglowodanów)
. Curry z kurczaka i mango - delikatne i bardzo aromatyczne danie. Idealne dla bezglutenowców czy osób na diecie bezmlecznej. Danie bogate we wszystkie niezbędne aminokwasy oraz w składniki mineralne
Danie może nie wygląda jakoś wyjątkowo urodziwie ale zdecydowanie jest to szał podniebienia. I nie zapomnijcie podać go mocno gorącego bo przecież musi parzyć w brodę:)
Dziś mam dla Was kolejne smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach!(...) Zachwyci napewno wszystkich wielbicieli wyrobów wiejskich , tradycyjnych …. Są to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i cebulką. Mocno doprawione … z chrupiącą skórką …
Danie niesamowicie aromatyczne. Zjadła je z przyjemnością nawet moja mama , która od kilku tygodni zmaga się z dietą Musztarda z czerwonym winem (... ) sprawia , że filet nabiera głębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią pomiędzy zębami. Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności.
Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść.
Bardzo smaczne kotlety z mielonego mięsa kurczaka, faszerowane pieczarkami i podane z... pieczarkowo-śmietanowym sosem. Inaczej mówiąc – mielone podwójnie pieczarkowe ;) To kolejna odsłona (nie)typowych mielonych, tym razem pochodząca z kuchni rosyjskiej.
Na pierwszy ogień poszły udka, a ponieważ dawno nie przyrządzałam niczego z kuchni tajskiej, stanęło na udkach w ananasowo-kokosowym curry. Całość wyszła słodko-pikantna i bardzo smaczna :)
Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka!
Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii.