Kotlety schabowe z sałatką pomidorowo-brzoskwiniową
Aromatyczne kotlety schabowe z... nie, nie z kapustą zasmażaną, a z lekką i kolorową sałatką z pomidorków koktajlowych i brzoskwiń. Sami byliśmy zaskoczeni, jak fajnie się to wszystko razem komponuje. Jako dodatek do tego obiadu świetnie pasuje opiekana bagietka albo pieczone ćwiartki ziemniaków – my jednak zjedliśmy same kotlety z sałatką :)
KOTLETY SCHABOWE Z SAŁATKĄ POMIDOROWO-BRZOSKWINIOWĄ
(2 porcje)
2 kotlety schabowe z kością,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
½ łyżeczki płatków chili,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
1 ząbek czosnku,
½ łyżeczki miodu,
sól i pieprz,
2 łyżki oliwy
sałatka:
200g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych),
2 nieduże brzoskwinie,
1 łyżka posiekanej mięty,
1-2 łyżeczki soku z limonki,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz
Kotlety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, dodać musztardę, płatki chili, suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, miód i oliwę. Wymieszać i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Pomidory i brzoskwinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Z brzoskwiń usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną miętę, sól, pieprz, oliwę i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kotlety krótko obsmażyć z obu stron na patelni (już bez dodatku tłuszczu). Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku przez 7-10 minut (w zależności od grubości kotletów).
Kotlety podawać razem z sałatką.
(przepis z magazynu "Sól i Pieprz" 9/2011 z moimi zmianami)