Kurczak Caprese z dzikim ryżem
- SKŁADNIKI: 2 porcje
- * filet z kurczaka - ok. 300 g
- * pomidory koktajlowe - 200 g
- * mozzarella - 100 g
- * czarne oliwki - 50 g
- * sól - 1 łyżeczka
- * pieprz - 1 szczypta
- * papryka ostra - 1 szczypta
- * oliwa z oliwek - 50 ml
- * świeża bazylia - 1 pęczek
- * dziki ryż - 200 g
Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka!
Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii.
Ja od siebie dodałam jeszcze czarne oliwki , które od czasu wakacji w Hiszpanii zajadam z ogromną przyjemnością!
Mięso zapieczone w tej sposób jest nie tylko niezwykle aromatyczne , ale i niesamowicie soczyste!
Podane z dzikim ryżem ( którym poczęstował mnie jak zawsze bdsklep.pl ) tworzy danie nie tylko smaczne , ale i zdrowe!
Spróbujcie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 2 kawałki , delikatnie rozbijamy.
Nacieramy solą , posypujemy pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
Odstawiamy na ok. 15 minut.
Po tym czasie układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Przykrywamy plastrami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi.
Dodajemy pokrojone na pół oliwki i posiekaną świeżą bazylię.
Całość posypujemy odrobiną soli i polewamy oliwą z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25-30 minut.
( Jeśli ser będzie nam się spiekał możemy całość pokryć folią aluminiową ).
Podajemy gorące z ugotowanym w lekko osolonej wodzie dzikim ryżem.
Smacznego!