Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Zdjęcie - Leczo z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na cukinię w pełni, więc korzystam ile mogę;)
Dzisiejsza propozycja, to leczo- pyszne, letnie, kolorowe danie, wzbogacone dodatkiem cukinii.

Składniki:

  • 5 dużych czerwonych papryk (może być również zielona lub pomarańczowa)
  • 3 cukinie
  • 1-2 cebule
  • 500g pomidorów w puszcze ( bez skórki) lub świeże pomidory
  • 400g kiełbasy
  • 200g wędzonego boczku
  • opcjonalnie jakieś inne mięso lub wędlina ( u mnie 2 plastry grillowanej karkówki + 3 grillowane skrzydełka)
  • 6 dużych pieczarek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka
  • 0.5l rosołu
  • 2 łyżki mąki

Wędlinę wraz z cebulą podsmażyć na patelni na złoto.
Paprykę, pozbawić pestek, pokroić.
Cukinię obrać, pokroić na pół plastry.
Pieczarki obrać, pokroić na plastry.
Warzywa wrzucić do większego garnka, dodać podsmażoną wędlinę, zalać rosołem.
Dodać pomidory.
Dusić na małym ogniu do miękkości papryki.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i przetartym czosnkiem.

Zdjęcie - Leczo z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Leczo z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Leczo z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Leczo z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Leczo z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Leczo z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów