Idealny deser na upały, kiedy nikt nie ma ochoty piec i dodatkowo podnosić temperatury w domu. Użyłam dużej ilości truskawek, bo uwielbiam mocno owocowe desery.
Wuzetka to ulubione ciasto mojego brata z okresu dzieciństwa ( razem z Falami Dunaju), mimo to mama nie piekła jej często ale dzięki temu czas kiedy pojawiała się na stole kojarzył nam się wyjątkowo. Moja dzisiejsza wersja tego ciasta to trochę taka podróba. Zamiast murzynka upiekłam ciemny biszkopt, mimo to deser był rewelacyjny, a znacznie prostszy w przygotowaniu. Polecam na upalne dni.
Zaczynamy od ciasteczkowego spodu, na to idzie warstwa karmelu, który nadaje całemu ciastu ten super sznyt - choć przyznajemy że powoduje iż ciasto robi się b.słodkie. Na karmel idzie prażone jabłko z galaretką, a na wierzch fenomenalna pianka z karmelem, mascarpone i kremówką. Jak to pisze aż chce się zjeść kawałek :)
Ten sernik z truskawkami, to najbardziej letni sernik, jaki udało mi się upiec:) To niezwykła gratka dla wszystkich, którzy kochają truskawki. Mój sernik, pęka od nich w szwach i spokojnie mógłby nazywać się "sernikiem potrójnie truskawkowym". Nazwa przyszła mi do głowy, po zorientowaniu się ile warstw tych słodkich owoców udało mi się w niego "wpakować";)
Delikatna pianka truskawkowa po wyjęciu z zamrażalnika łatwo się kroi i szybko rozmraża, a konsystencji swoją przypomina lody. Chętnie wracam do tej właśnie formy deseru, ponieważ nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy,a do przygotowania go potrzeba niewiele składników.
Pyszne, i lekkie ciasto, w sam raz na letnie gorące popołudnia. Delikatną, kremową piankę przełamują orzeźwiające truskawki, a całości dopełnia lekko kakaowy, biszkoptowy spód. Gorąco polecam, póki jeszcze mamy sezon na truskawki! :)
Ten tort jest bardziej pracochłonny, lecz warto się trochę natrudzić, bo efekt jest wspaniały! Tort nie jest za słodki, jak dla mnie idealny! Jeden z najlepszych tortów jakie kiedykolwiek robiłam.
Przygotowałam dzisiaj dla Was pyszny sernik na zimno, idealny na upalne dni i nie tylko :-) Klasyczny sernik na zimno, który możemy zrobić z dowolnymi owocami i galaretką.
Najlepiej sprawdzą się tutaj kwaskowate owoce, bo pianka ma bardzo delikatny smak. Użyłam truskawek (niezbyt słodkich), ale jeszcze lepsze będą maliny, tak jak w oryginalnym przepisie.
Kilka składników (w tym budyń, kajmak i kremówka), niezbyt długi czas przygotowania (tj. pracy w kuchni:), a smak naprawdę wyjątkowy. Warto poświęcić chwilę czasu na przygotowanie ciasta z tego prostego przepisu, a domownicy i goście będą bardzo zadowoleni :)