Ciasto migdałowe z agrestem i kruszonką.
Jeśli miałabym odpowiedzieć, który owoc najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem byłyby to czarne porzeczki, które moja babcia namiętnie sadziła w każdym kąciku ogrodu i pieczołowicie pielęgnowała i agrest rosnący na wysokich kolczastych krzaczkach. Ależ ja go wtedy nie lubiłam… Był kwaśny i jakiś taki nijaki. Długo nie potrafiłam docenić jego smaku. Najbardziej lubiłam wyciskać z niego ten galaretowaty miąższ pełen ciemnych pestek. I jeszcze te ostre kolce. Ileż ja razy się o nie pokaleczyłam. Wtedy wydawało mi się, że jest to najbardziej znienawidzona przeze mnie roślina.
Dopiero dobrych kilka lat później dopadłam tego samego krzaka. Jego stare, zdrewniałe gałązki wciąż najeżone ostrymi kolcami wydawały się prosić o oberwanie choć kilku napęczniałych, czerwonych owoców. Były mięsiste, miękkie i tak słodkie, że nie potrafiłam powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnej „owłosionej” kuleczki. Nie mogłam pojąć jak przez te wszystkie lata udawało mi się przechodzić obojętnie obok takiego skarbu. Niestety były to ostatnie owoce, jakie wyrosły na tym wiekowym krzewie. Żadne inne później nie były już takie wyjątkowe.
Niemniej jednak zawsze, gdy kupuję agrest przypomina mi się ten krzaczek, podparty stalowym prętem i przewiązany skrawkiem czerwonego materiału. Zawsze miał więcej owoców niż swoich maleńkich listeczków.
A agrestu na targu z roku na rok jakby coraz mniej…
Gdy dostałam koszyczek zielonego agrestu od razu pomyślałam o cieście. Był zbyt kwaśny, by zjeść go kulka po kulce i zbyt cenny, by spisać go na straty.
A ciasto, choć banalnie proste, udało się wyśmienicie. Nie mogłam lepiej wykorzystać tego agrestu…
Jeśli więc masz w zasięgu ręki krzaczek tych owoców, pozdrów go ode mnie ciepło, a później koniecznie upiecz sobie to puszyste, lekkie i bajecznie pyszne ciasto do popołudniowej herbaty. W moim idealnym świecie piłabym tę herbatę w przydomowym ogrodzie, w cieniu malwy…
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 100g mielonych migdałów (lub pokruszonych płatków migdałowych)
- 4 duże jajka
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 500g agrestu
kruszonka:
- 60g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku:
- Żółtka oddziel od białek.
- Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
- Następnie dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ucierania.
- Dodaj w 2-3 partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały i wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
- Dodaj połowę białek i wymieszaj do rozluźnienia się masy. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie połącz z ciastem.
- Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub natłuszczoną) i wyrównaj.
- Wyłóż odszypułkowany agrest i lekko dociśnij, by „przykleił się” do ciasta.
- Przygotuj kruszonkę: Rozpuść masło i dodaj je do mąki wymieszanej cukrem pudrem. Rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku. Rozsyp na cieście.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piecz przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!