Truskawkowe z kisielową bezą
I jeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).
Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok!
Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( Blacha 22 x 28 cm )
* mąka – 1,5 szkl
* cukier – 4 łyżki
* śmietana gęsta 18% – 1 łyżka
* margaryna – 125 g
* żółtko - 3 szt
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
DODATKOWO:
* truskawki – ok. 400 g
* białko – 3 szt
* cukier puder – 1 szkl
* kisiel truskawkowy – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.
Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min.
Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel.
Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!