Truskawkowe z kisielową bezą

Truskawkowe z kisielową bezą

I jeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).

Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja dopiero za rok!

Półkruche , delikatne ciasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy.

Polecam!

Zdjęcie - Truskawkowe z kisielową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( Blacha 22 x 28 cm )

* mąka – 1,5 szkl

* cukier – 4 łyżki

* śmietana gęsta 18% – 1 łyżka

* margaryna – 125 g

* żółtko - 3 szt

* cukier wanilinowy – 1 op

* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

DODATKOWO:

* truskawki – ok. 400 g

* białko – 3 szt

* cukier puder – 1 szkl

* kisiel truskawkowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę  , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.

Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min.

Po tym czasie ubijamy na sztywno białka , dodając pod koniec cukier puder i kisiel.

Bezę wykładamy na ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika – na ok. 10-15 minut bez termoobiegu.

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

Kategorie przepisów