Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami
Ciasta drożdżowego specjalnie reklamować nie trzeba. Uwielbiam je za wszystko: miękkość, zapach, ciepło, dodatek owoców, kruszonki. Dziś drożdżowe z rabarbarem i truskawkami, puszyste, mięciutkie, po prostu znakomite!
Zaciekawił mnie przepis Łucji na drożdżowe z dodatkiem oleju, więc postanowiłam wypróbować. Nie zawiodłam się, polecam i Wam. :)
Składniki (na prostokątną blaszkę 24x35 cm)
*50 g świeżych drożdży
*1 szklanka mleka
*6-8 łyżek cukru
*3 szklanki mąki
*szczypta soli
*2 jajka
*125 g oleju rzepakowego
*400 g obranego rabarbaru
*300 g umytych i oczyszczonych truskawek
*łyżka kaszy manny
*cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, umieścić w dużej misce, dodać mleko, cukier i 2 łyżki mąki. Składniki połączyć, miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i ostawić na 15-30 minut, by drożdże ruszyły.
Następnie dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Zagniatając dodawać stopniowo olej rzepakowy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, a olej całkowicie się wchłonie. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Truskawki pokroić na połówki, rabarbar w cienkie plastry. Owoce wymieszać z kaszą manną.
Wyrośnięte ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 60 minut - do suchego patyczka.
Ciasto przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)