Bezowy tort cytrynowy z truskawkami

Zdjęcie - Bezowy tort cytrynowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszny, orzeźwiający, cytrynowy tort bezowy z truskawkami i borówkami. Robiłam już kiedyś bardzo podobny cytrynowy tort bezowy, lecz tamten był bez owoców i jego blaty bezowe były bardziej "ciągnące" i miękkie. Ten tort jest bardziej pracochłonny, lecz warto się trochę natrudzić, bo efekt jest wspaniały! Tort nie jest za słodki, jak dla mnie idealny! Jeden z najlepszych tortów jakie kiedykolwiek robiłam. Bardzo Wam polecam!:-)

Poniższe składniki na blaty bezowe są na 3 blaty. Jeśli mamy możliwość upieczenia wszystkie 3 naraz to polecam tak zrobic. Jeśli jednak Wasz piekarnik nie potrafi piec równomiernie kilku blatów bezowych to podzielcie składniki na 3 i zróbcie każdy blat pojedynczo (ja tak zrobiłam)

Składniki na blaty bezowe:
  • 6 białek
  • 300g. cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny i chwilę zmiksować.
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia narysować 3 okręgi o śr. 23cm. Masę podzielić na 3 części i wyłożyć na okręgi za pomocą rękawa cukierniczego/szprycy lub po prostu za pomocą łyżki.
Wszystkie blaty stawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika - dwa na jedną półkę i jeden na drugą (najlepiej na dwa na środkową i jeden na dolną, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć około 1,5-2 godzin. W połowie polecam przykryć bezy folią, aby nie były za bardzo brązowe. Gdy blaty bezowe będą gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w piekarniku. Blaty bezowe do czasy robienia tortu przechowywać w suchym miejscu, bo beza dość szybko łapie wilgoć.
Składniki na krem:
  • porcja domowego lemon curdu
  • 250g. mascarpone
  • 400ml śmietany 36%
  • skórka z 1 cytryny
  • cukier puder (opcjonalnie jakby krem był za mało słodki)
+ truskawki i borówki amerykańskie (ilość dowolna)
Mascarpone wymieszać z lemon curdem łyżką, aż powstanie gładka masa. Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać stopniowo lemon curd z mascarpone i wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Jeśli krem będzie za mało słodki to teraz dodać trochę cukru i wymieszać. Do czasu złożenia tortu krem chowamy do lodówki
Prosto przed podaniem składamy tort:
Owoce umyć i osuszyć, truskawki odszypułkować i pokroić na pół. Na pierwszy blat ułożyć 1/3 kremu (łyżką lub rękawem cukierniczym) trochę owoców i przykryć drugim blatem. Postąpić tak dalej czyli krem, owoce, ostatnia beza, krem i owoce. Udekorować listkami mięty.
Smacznego!
Zdjęcie - Bezowy tort cytrynowy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na niedzielę
2

Ciasto na niedzielę

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Kokosowa jaglanka z owocami

Kokosowa jaglanka z owocami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kandyzowane kumkwaty

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
1

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
1

Markizy kakaowe z nadzieniem p…

aronia aronia
Wiem co jem