Bezowy tort cytrynowy z truskawkami
Pyszny, orzeźwiający, cytrynowy tort bezowy z truskawkami i borówkami. Robiłam już kiedyś bardzo podobny cytrynowy tort bezowy, lecz tamten był bez owoców i jego blaty bezowe były bardziej "ciągnące" i miękkie. Ten tort jest bardziej pracochłonny, lecz warto się trochę natrudzić, bo efekt jest wspaniały! Tort nie jest za słodki, jak dla mnie idealny! Jeden z najlepszych tortów jakie kiedykolwiek robiłam. Bardzo Wam polecam!:-)
Poniższe składniki na blaty bezowe są na 3 blaty. Jeśli mamy możliwość upieczenia wszystkie 3 naraz to polecam tak zrobic. Jeśli jednak Wasz piekarnik nie potrafi piec równomiernie kilku blatów bezowych to podzielcie składniki na 3 i zróbcie każdy blat pojedynczo (ja tak zrobiłam)
Składniki na blaty bezowe:
- 6 białek
- 300g. cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia narysować 3 okręgi o śr. 23cm. Masę podzielić na 3 części i wyłożyć na okręgi za pomocą rękawa cukierniczego/szprycy lub po prostu za pomocą łyżki.
Wszystkie blaty stawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika - dwa na jedną półkę i jeden na drugą (najlepiej na dwa na środkową i jeden na dolną, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć około 1,5-2 godzin. W połowie polecam przykryć bezy folią, aby nie były za bardzo brązowe. Gdy blaty bezowe będą gotowe wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w piekarniku. Blaty bezowe do czasy robienia tortu przechowywać w suchym miejscu, bo beza dość szybko łapie wilgoć.
Składniki na krem:
- porcja domowego lemon curdu
- 250g. mascarpone
- 400ml śmietany 36%
- skórka z 1 cytryny
- cukier puder (opcjonalnie jakby krem był za mało słodki)
Mascarpone wymieszać z lemon curdem łyżką, aż powstanie gładka masa. Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać stopniowo lemon curd z mascarpone i wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Jeśli krem będzie za mało słodki to teraz dodać trochę cukru i wymieszać. Do czasu złożenia tortu krem chowamy do lodówki
Prosto przed podaniem składamy tort:
Owoce umyć i osuszyć, truskawki odszypułkować i pokroić na pół. Na pierwszy blat ułożyć 1/3 kremu (łyżką lub rękawem cukierniczym) trochę owoców i przykryć drugim blatem. Postąpić tak dalej czyli krem, owoce, ostatnia beza, krem i owoce. Udekorować listkami mięty.
Smacznego!