Torcik truskawkowy
Przepyszny, lekki deser na bazie ciasta anielskiego wykonanego na samych białkach z kremem waniliowym, truskawkami i nutą marakujową.
Doskonałe połączenie słodkiego kremu i truskawek z kwaskowatą marakują.
Wspaniały torcik, który także może być podany na uroczystości lub zwyczajnie jako deser do kawy.
Składniki na ciasto:
- 7 białek jaj
- 1/2 łyżeczki cream of tartan /wodorowinian potasu/ lub 1/4 łyżeczki soli
- 200 g drobnego cukru
- 25 g cukru waniliowego
- 100 g mąki tortowej
Składniki na krem:
- 450 ml smietany kremówki 30 %
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
- 2 marakuje lub 1/4 szklanki musu z marakui
oraz
- 400 g swieżych truskawek
Wykonanie ciasta:
- Białka ubijać z solą, w trakcie dodawać małe porcje cukru.
- Mąkę przesiać, dodać na dwa razy i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy tortowej /nie smarować tłuszczem/ o wymiarach 21-22 cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Studzić odwrócone w formie.
- Okroić nożem od rantu tortownicy i wyłożyć na talerz.
- Przekroić na dwa placki.
- Przełożyć krem i kawałkami truskawek.
- Polać musem z marakui lub musem truskawkowym.
- Podawać torcik schłodzony.
Wykonanie kremu i musu:
- Smietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Dodać pastę z wanilii lub ziarenka z laski waniliowej, w tym celu należy przekroić laskę wzdłuż i wydrążyć miąższ, dodać do smietany i wymieszać.
- Pulpę z marakui połączyć z 2 łyżkami ciepłej wody.
- Dodać 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżeczkę soku z cytryny.
- Wymieszać w garnku i podgrzać do połączenia się składników.
Smacznego ?