Pavlova z sosem truskawkowym i pistacjami
 
            Lekki pyszny torcik z bezą , bitą śmietaną i truskawkami. Do przełamania smaku posiekane pistacje. 
 Pavlova z truskawkami 
Składniki:
6 białek
 300g cukru
 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 szczypta soli
 2 łyżeczki octu
truskawki 1/2 kg
sos truskawkowy 
pistacje
cukier puder
mięta świeża 
czereśnie koktajlowe 
 
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. 
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nakładamy na zimną bezę. Truskawki myjemy kroimy układamy na kremie. Pistacje siekamy .Posypujemy nimi torcik. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem gronowym. Ozdabiamy listkami mięty i czereśniami koktajlowymi. 
 
  
 
  
 
 
            