Pavlova z sosem truskawkowym i pistacjami
Lekki pyszny torcik z bezą , bitą śmietaną i truskawkami. Do przełamania smaku posiekane pistacje.
Pavlova z truskawkami
Składniki:
6 białek
300g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki octu
truskawki 1/2 kg
sos truskawkowy
pistacje
cukier puder
mięta świeża
czereśnie koktajlowe
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Nakładamy na zimną bezę. Truskawki myjemy kroimy układamy na kremie. Pistacje siekamy .Posypujemy nimi torcik. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem gronowym. Ozdabiamy listkami mięty i czereśniami koktajlowymi.