Raj truskawkowy z białą czekoladą
Sezon truskawkowy trwa a więc w każdy weekend musi pojawić się ciasto truskawkowe. Moja dzisiejsza propozycja to lekkie ciasto biszkoptowe z przepyszną masą z dodatkiem białej czekolady. Biszkopt nasączyłam nalewką waniliową co idealnie skomponowało się i z owocami i z czekoladą. Bardzo polecam:)
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę (21 cm) do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Składniki na masę:
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić ją w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać przestygniętą ale płynną jeszcze czekoladę. Wymieszać dokładnie. Można zostawić 2-3 łyżki czekolady do polania wierzchu ciasta.
Składniki na poncz waniliowy:
- 200 ml wody
- 4 łyżki ekstraktu waniliowego lub nalewki waniliowej (lub soku z cytryny )
- 3 łyżki cukruWymieszać wodę z cukrem, dodać alkohol.
Dodatkowo:
- ok. 500 g truskawekJedną połowę biszkoptu nasączyć. Wyłożyć połowę bitej śmietany, ułożyć na niej połowę truskawek. Przyłożyć drugim biszkoptem, ponownie nasączyć, ułożyć resztę truskawek. Wierzch polać pozostawioną czekoladą robiąc „esy floresy”. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego:)