Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach! Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało ) Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!! Zobaczcie jak łatwo je zrobić!
Magia tego ciasta to niezwykle ciekawy, końcowy efekt. Piekąc jedno proste ciasto, z zaledwie kilku składników , w jednej foremce otrzymujemy trzy różne warstwy. Za jednym zamachem spód, budyniowy krem i cieniutka warstwę biszkoptu. Ot i cały sekret!
Kilka dni temu prosto z babcinej działki przywędrowały do mnie czerwone porzeczki w dość znacznych ilościach. Większość poszła na sok, ale udało mi się uchować spora miseczkę i zrobić bardzo owocowy placek.
Ultrakruche ciasto - może i w słowniku nie istnieje takie słowo, ale moje podniebienie w pełni rozpoznaje taki stan kruchości :) Po prostu idealny przepis na kruchy spód. Lekka budyniowa pianka ma przedziwną, ale genialną konsystencję - usytuowałabym jej strukturę gdzieś na pograniczu bezy i pianek marshmallows.
Lubię serniki a perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała…;) Niestety sernik nie wyszedł mi idealny ale to z mojej winy. W smaku fantastyczny tylko bardzo mi popękał:(
Wspaniałe połączenie ciasta kruchego z rabarbarem i bezową pianką. Niezawodne, smakuje doskonale ze wszystkimi owocami. Z tego przepisu wychodzi dużo ciasta kruchego, można część zamrozić i zrobić je na przykład z porzeczkami. Ja nie mroziłam, starłam drugą część na górę i wyszedł fajny, chrupki wierzch.
Nie wyobrażam sobie lata bez jagód... Wczoraj zrobiłam pierwszy raz jagodzianki. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam lepszych jagodzianek! Są przepyszne! :-) W żadnej kupnej jagodziance nie ma tyle jagód co w tych :-) Przepis na jagodzinaki jest prosty i nikomu nie sprawią problemu.
Delikatny biszkopt przykryte lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?! Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąc pieczenia biszkopt możemy zastąpic pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.
Bez wątpienia Pavlova, to ostatnio nasz ulubiony tort. Tym, co go znają nie muszę wspominać jak bardzo jest on genialny;) Chrupiąca z zewnątrz, rozpływająca się w ustach od wewnątrz beza, leciusieńka i delikatna jak chmurka, przełożona aksamitnym kremem ajerkoniakowym, zwieńczona cudownymi, letnimi owocami: malinami i jagodami.
Wypiekane w domu są miękkie, puszyste, mają dużo nadzienia i lekko cytrynowy lukier na wierzchu. Takie bułeczki są pyszne nawet na drugi dzień, nic a nic nie twardnieją.