Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką
- SKŁADNIKI:
- CIASTO :
- - mąka - 4 łyżki
- - proszek - 1 łyżeczka
- - cukier - 4 łyżki
- - jajko - 4 szt
MASA:- - masło - 170 g
- - jajko - 1 szt
- - cukier puder - 1 szkl
- - mleko - ok. 500 ml
- - kasza manna - 8 łyżek
- - truskawki - 200 g
- - banan - 1 szt
- - galaretka truskawkowa - 1 op
Wiem , że u niektórych z Was są jeszcze truskawki , dlatego też postanowiłam dogodzic ostatnim przepisem z ich dodatkiem!
Delikatny biszkopt przykryte lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!
Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąc pieczenia biszkopt możemy zastąpic pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tortownica : 20-22cm
CIASTO:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.
Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.
Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min /
MASA:
Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę.
Całyczas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło.
Studzimy.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę.
Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników.
CAŁOŚĆ:
Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.
Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia.
Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka godzin ).