Ciasto jagodowo-waniliowe
Dzisiaj u mnie ma miejsce inauguracja sezonu jagodowego. Ale nie tylko u mnie bo również u Karoliny ponieważ wspólnie przygotowałyśmy ciasto z jagodami. Tym razem, podobnie jak w przypadku wypieku truskawkowego umówiłyśmy się na różne ciasta, tyle że miały być z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Wiem, że Karolina przygotowała sernik a ja mam właściwie kilka jagodowych propozycji ale po zastanowieniu wybrałam ciasto na czekoladowym spodzie z dwiema warstwami kremu, jagodowym i waniliowym. Ciasto jest lekkie jak pianka, chociaż oczywiście swoją porcję kalorii zawiera, ale myślę że na lato jest idealne.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy o śr. 21 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.15-20 min. Wystudzić.
Składniki na warstwę jagodową:
- szklanka jagód
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru (według własnego uznania)
- 2 łyżeczki żelatyny
Jagody zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem, dodać jagody, dokładnie wymieszać. Dodać żelatynę, ponownie wymieszać. Przelać masę jagodową na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
Składniki na warstwę waniliową:
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, następnie żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać masę na zastygnięta już warstwę jagodową, wyrównać i wstawić do lodówki. Gdy nieco stężeje posypać tartą czekoladą.
Smacznego:)