Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką – łatwe i szybkie!
- SKŁADNIKI:
- ( 20x26)
- BISZKOPT:
- jajka - 4 szt
- cukier - 4 łyżki
- cukier wanilinowy - 1 op
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mąka - 4 łyżki
- MASA BYDYNIOWA:
- budyń waniliowy - 3 op
- cukier - 5 łyżek
- mleko - 1l
- masło - 200 g
- DODATKOWO :
- truskawki - ok. 250 g
- galaretka truskawkowa - 1 op
Sezon truskawkowy powoli dobiega końca …. ceny poszły w górę … ale nie przeszkodziło mi to , by ostatni już chyba raz przyrządzić dla Was pyszne ciacho!
Teraz będziemy już szaleć tylko z mrożonymi
Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach!
Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy
( ajj , ale to zabrzmiało )
Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!!
Zobaczcie jak łatwo je zrobić!
Sposób przyrządzenia:
BISZKOPT:
Oddzielamy białka od żółtek.
Ubijamy pianę z białek z cukrami.
Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut / 180 C
MASA:
Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Zostawiamy do ostudzenia.
Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.
Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.
Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.
Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy.
Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt.
Odstawiamy na chwilę do ostudzenia.
Następnie układamy obrane i umyte truskawki i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Smacznego!