Jest wiele tradycyjnych wypieków na Święto Trzech Króli. U nas tradycją jest pieczenie ciast czekoladowych, głównie z myślą o moich synach, bo dla nich ciasto bez czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%
Zupełnie inna od tradycyjnych, kruchych szarlotek, w których czuć wyraźną granicę między ciastem a warstwą jabłek. Ta szarlotka dosłownie ropływa się w ustach - jest tak mieciutka, soczysta i delikatna, że nawet gryźć nie potrzeba. "Ciasto" tak nasiąka sokiem z jabłek, że w zasadzie trudno je wyczuć, w rezultacie czego dominującym smakiem są właśnie jabłka.
Zdecydowanie najłatwiejszy jaki miałam okazję robić i jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Bardziej zwarty niż puszysty, ale na pewno nie ciężki. Idealnie wyważony jeśli chodzi o słodycz. Dodatkowym atutem jest to, że po upieczeniu sernik jest równy jak stół (przynajmniej u mnie;P). Polewa z białej czekolady i prażone płatki migdałowe dopełniają smaku sernika, tworząc go jeszcze pyszniejszym niż jest sam w sobie.
Puszyste, dobrze wyrośnięte, miękkie i wilgotne – dla mnie to idealne i najlepsze ciasto drożdżowe. Jeśli do tego dodać ulubione owoce to już poezja…. I ten placek taki był. Nie miał długiego żywota;). Pulchny z dodatkiem słodkich śliwek – idealny…
Co tu pisać... pyszne były! Drożdżówki z jagodami, jeżynami, śliwkami i były też dwie z brzoskwiniami, ale uciekły obiektywowi. Większość to jagodzianki, do pozostałych bułek wzięłam owoce, które akurat leżały pod ręką.
Bułeczki wyszły bardzo miękkie, wręcz puchate. Ciasto słodkie, ale bez przesady, takie w sam raz. Niestety borówki strasznie się zmniejszyły i poznikały w cieście tworząc olbrzymie dziury.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (...) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.
Będąc na zakupach, włożyłam więc do koszyka gotowe ciasto w pudełku. Przyniosłam je do domu, włożyłam do szafki, żeby było tam w razie mojego niepowodzenia i...zaczęłam szukać w necie przepisu na karpatkę wykonaną własnoręcznie.
Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać bitą śmietanę. Wstawić do lodówki i schłodzić(najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto nie będzie się rozpadać podczas krojenia).