Jagodzianki i inne drożdżówki

Jagodzianki i inne drożdżówki

Co tu pisać... pyszne były! Drożdżówki z jagodami, jeżynami, śliwkami i były też dwie z brzoskwiniami, ale uciekły obiektywowi. Większość to jagodzianki, do pozostałych bułek wzięłam owoce, które akurat leżały pod ręką.


Zdjęcie - Jagodzianki i inne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wykorzystałam przepis Tatter. Ciasto puszyste i niezbyt słodkie. Przyznam, że lepsze było dla mnie to ciasto, ale z kolei rodzicom, czyli głównym konsumentom, bardziej smakowało tutaj prezentowane. Przepis (z drobnymi modyfikacjami) cytuje za autorką:
"Ciasto:
  • 500 g mąki (u mnie szymanowska)
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki "cukru z prawdziwą wanilią"
Nadzienie:
  • 200 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej -> wystarczyło do nadziania 8-9 bułek
  • + jeżyny, śliwka, brzoskwinia (nieduża)
  • Jajo i łyżka mleka do smarowania
  • Pomada cukrowa
Mąkę łączę z drożdżami, dodaję sól. Wlewam mleko, wbijam jajo, mieszam dokładnie. Dodaję olej i resztę składników. Zagniatam miekkie, plastyczne ciasto. Zostawiam je na godzinę.Następnie odgazowuję, zwijam w rulon i dzielę na 16 części (ok. 60 g). Lekko formuję w kule i znów zostawiam na 15 minut. Z każdej kuli robię placek (można wałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieszczam kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepiam placki jak pierogi, dokładnie dociskam. Każdą umieszczam złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie roluję nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieszczam na naoliwionej blasze i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.Wyrośnięte jagodzianki smaruję rozmąconym jajem i wkładam do pieca nagrzanego do 220C. Piekę 15 minut. Po wyjeciu z pieca, ciepłe jeszcze bułeczki smaruję lukrowa pomadą".

Ps. Zrobione z lukrem żeby nie wodziły na pokuszenie, bo jakoś lukier na drożdżówkach czy pączkach skutecznie mnie zniechęca do podjadania.

Kategorie przepisów