Placek ze śliwkami i kruszonką
Puszyste, dobrze wyrośnięte, miękkie i wilgotne – dla mnie to idealne i najlepsze ciasto drożdżowe. Jeśli do tego dodać ulubione owoce to już poezja…. I ten placek taki był. Nie miał długiego żywota;). Pulchny z dodatkiem słodkich śliwek – idealny…
Przepis zaczerpnięty od Dorotuś . Doskonały. Polecam!
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
35 g świeżych drożdży
1 łyżka drobnego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki letniego mleka
CIASTO:
1 duże jajko
1 żółtko
1/4 kostki masła (63 gram)
125 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
k1/2 łyżeczki kropli aromatu waniliowego
1 kg śliwek
KRUSZONKA:
240 g mąki pszennej
140 g masła
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 gram)
Zaczyn:
do miski włóż drożdże i zasyp cukrem. Dodaj mleko i mąkę. Wszystko razem wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia- zaczyn powinien podwoić objętość.
Masło roztop w garnuszku i przestudź.
Do zaczynu dodaj kolejno: jajka, cukier,aromat,sól,mąkę, mleko i masło. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiaj (ja użyłam do tego miksera).
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Masło rozpuść. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj ciepłe masło i wyrabiaj między palcami tworząc grudki
Blachę 30×20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na blachę wyłóż wyrośnięte ciasto,a powierzchnie wyrównaj łyżką namoczoną w wodzie.
Na cieście poukładaj połówki śliwek skórką do dołu. Całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.