Czereśnie umyć i osączyć. W oryginalnym przepisie powinny być z pestkami – ja dryluje dla dziecka. Formę do ciasta – najlepiej z kamionki ( średnicy 25-30 cm) nasmarować masłem i na dnie poukładać czereśnie. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier – dodać jajka i i wlać odrobinę letniego mleka. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dodawać resztę mleka. Ciasto musi mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.
To już chyba ostatnie truskawki w tym roku, cóż, z tym większą nadzieją czekam na przyszłoroczne zbiory i słoneczną pogodę już od początków czerwca, żeby jak najszybciej zagościły na naszych stołach.
Ale jeszcze dziś truskawkowy deser. Muszę przyznać, że się nie spodziewałam, że będzie aż tak pyszny!
Dzisiaj crumble, które nie tuczy, a jest zdrowe i pełne wartościowych składników :) Crumble przygotowane z jabłek, płatków owsianych, migdałów i słonecznika. Po zapieczeniu kruszonka jest chrupiąca i doskonale komponuje się z pieczonymi jabłkami. Deser lekki, niskokaloryczny, zdrowy i pyszny!
Ciasto jest niesamowicie delikatne … mokre … a dodatek orzechów i polewa to tylko kropka nad I.
Robi się je błyskawicznie i śmiało mogą je zajadac nawet osoby będące na diecie!
Dwuwarstwowy sernik czekoladowy „mokka” nie tylko fantastycznie się prezentuje ale też nieziemsko smakuje. Absolutna doskonałość:)! (...) Smakuje nieziemsko… głęboki smak czekolady z aromatyczną kawą, do tego aksamitny i delikatny a jednocześnie wilgotny … Szaleństwo:)! Na mojej liście ulubionych serników ten sernik mokka w tej chwili znajduje się zdecydowanie na pierwszym miejscu:)!
To prawdziwa rozkosz móc połączyć w jednym cieście wszystkie trzy rodzaje czekolady czyli gorzką, mleczną i białą. Delikatny, wilgotny spód brownie, mazisty sernik o wyraźnej nucie wiśniowej i polewa z białej czekolady, czego chcieć więcej? Smakuje fantastycznie, polecam.
Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!
Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu!
Uwaga : znikają błyskawicznie ;)
Przepis na tą babkę znajduje się na początku mojego notesu z przepisami. Babka luksusowa, ponieważ w jej skład wchodzi aż siedem żółtek. Taka ilość żółtek powoduje, że ciasto wyjątkowo mocno wyrasta w piekarniku i jest bardzo puszyste.