Galette z brzoskwiniami i malinami
Aż wstyd się przyznać, ale całe ciasto starczyło nam tylko na jedno posiedzenie przy kawie. Nie wiem czy to kwestia dojrzałych owoców czy delikatnego ciasta kruchego, jedno jest pewne- ten deser wart jest małego obżarstwa!
Do przygotowania możecie użyć dowolnych owców, w zasadzie sprawdzą się każde sezonowe- morele, truskawki, a nawet jabłka.
Muszę tu jeszcze wspomnieć o cieście. Jest niewiarygodnie kruche, rozdziela się na subtelne ‚listki’ (prawie jak francuskie). Aby jednak udało się idealnie, musicie robić je błyskawicznie (najlepiej robotem kuchennym) i używać przy tym zimnych składników.
Galette z brzoskwiniami i malinami Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/4 szklanki
- masło - 80 g, zimne
- śmietana kwaśna - 1/2 szklanki (18%)
- sól - 1/4 łyżeczki
- brzoskwinie - 4 szt
- maliny - ok. 1 szklanki (mogą być mrożone)
- sok z limnonki - ok. 1/2 łyżeczki (może być także cytrynowy)
- cukier brązowy - 2 łyżki
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt- do posmarowania wierzchu
Mąkę połącz ze śmietaną, masłem i solą- bardzo szybko, najlepiej kilkoma pulsacyjnymi obrotami robota kuchennego. Uformuj ciasto w dysk, zawiń w folię i wstaw na ok. 20 minut do lodówki.
Brzoskwinie pokrój w ósemki, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, cukrem, sokiem z limonki. Na koniec dodaj maliny, delikatnie połącz.
Ciasto rozwałkuj na kształt okręgu o grubości ok.5 mm. Na środku ułóż owoce, brzegi ciasta zawiń do środka, pozostawiając na środku "okienko" z owocami. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, obsyp cukrem (1-2 łyżeczki).
Piecz w temp. 180 oC ok. 45 minut, do zezłocenia. Przed podaniem lekko ostudź (aby soki z owoców związały).