Luksusowa baba śniadaniowa
Przepis na tą babkę znajduje się na początku mojego notesu z przepisami. Babka luksusowa, ponieważ w jej skład wchodzi aż siedem żółtek. Taka ilość żółtek powoduje, że ciasto wyjątkowo mocno wyrasta w piekarniku i jest bardzo puszyste. Żółtka rozcieram z cukrem na kogel-mogel i dodaję wraz z mąką i tłuszczem do zaczynu, efekt naprawdę fantastyczny. Ta baba będzie znakomitym dodatkiem na świątecznym stole. Białka, które zostaną można zamrozić i po jakimś czasie wykorzystać do bezowych wypieków.
Składniki:
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 7 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- ok. 500 g mąki pszennej
- Drożdże rozcieram z łyżką cukru i mlekiem. Zostawiam w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn zacznie pracować.
- Żółtka rozcieram z resztą cukru na puszysty krem. Kogel-mogel dodaję do zaczynu wraz z masłem i mąką, zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo zbite i gęste.
- Ciasto wyrabiam ok. 5 min, do czasu, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od miseczki.
- Na miseczce rozciągam folię spożywczą i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
- Kiedy ciasto podwoi objętość przekładam go do dwóch małych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piekę ok. 40 min. w temp. 180 stop. ( do suchego patyczka ).
Moje uwagi : To ciasto lepiej piec na niższej półce piekarnika, ponieważ szybko i mocno wyrasta. Można do niego dodać ulubione
bakalie.
.