Luksusowa baba śniadaniowa

Luksusowa baba śniadaniowa

Przepis na tą babkę znajduje się na początku mojego notesu z przepisami. Babka luksusowa, ponieważ w jej skład wchodzi aż siedem żółtek. Taka ilość żółtek powoduje, że ciasto wyjątkowo mocno wyrasta w piekarniku i jest bardzo puszyste. Żółtka rozcieram z cukrem na kogel-mogel i dodaję wraz z mąką i tłuszczem do zaczynu, efekt naprawdę fantastyczny. Ta baba będzie znakomitym dodatkiem  na świątecznym stole. Białka, które zostaną można zamrozić i  po jakimś czasie wykorzystać do bezowych wypieków.

Zdjęcie - Luksusowa baba śniadaniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 7 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • ok. 500 g mąki pszennej
  1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i mlekiem. Zostawiam w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Żółtka rozcieram z resztą cukru na puszysty krem. Kogel-mogel dodaję do zaczynu wraz z masłem i mąką, zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo zbite i gęste.
  3. Ciasto wyrabiam ok. 5 min, do czasu, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od miseczki.
  4. Na miseczce rozciągam folię spożywczą i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
  5. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładam go do dwóch małych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piekę ok. 40 min. w temp. 180 stop. ( do suchego patyczka ).

Moje uwagi : To ciasto lepiej piec na niższej półce piekarnika, ponieważ szybko i  mocno wyrasta. Można do niego dodać ulubione

                    bakalie.

Zdjęcie - Luksusowa baba śniadaniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Luksusowa baba śniadaniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów