Ciasto jogurtowe z owocami
Mam nadzieję, że to ciasto jogurtowe raz na zawsze odwróci złą passę dotyczącą moich jogurtowych wypieków…. Wiem, że są one proste, ale co z tego, jak mi, do tej pory, zwyczajnie się nie udawały… Nikt nie jest doskonały…;) Do kolejnego podejścia -bo przecież nie mogłam się poddać ;-) – wzięłam przepis z Moich Wypieków. Ciasto jogurtowe wyszło pyszne….. wilgotne i ciężkie, choć nie tak puszyste jak u mojej imienniczki ;-) Może dlatego. że piekłam je w wyższej temperaturze…. Myślę też, że tortownica o średnicy 26 cm jest zdecydowanie zbyt mała do tego ciasta jogurtowego i wychodzi ono za wysokie…. Na pewno jednak jeszcze skorzystam z tego przepisu w połączeniu z innymi owocami :-)
Ciasto jogurtowe z owocamiSkładniki -WSZYSTKIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ:
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
- 600 g jogurtu greckiego
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 600 – 700 g dowolnych owoców
Mąkę z sodą przesiać i odstawić.
W dużej misce połączyć olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny używając np. rózgi kuchennej. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto będzie gęste i będzie wyglądało na lekko zwarzone.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe, lub tortownicę minimum 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć opłukane i osuszone owoce, jeśli używamy moreli lub śliwek to układamy je rozciętą stroną ku górze.
Piec w temperaturze 160ºC ( ja piekłam w 180 stopniach) przez około 50 – 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF