Truskawki zapiekane w koglu- moglu
To już chyba ostatnie truskawki w tym roku, cóż, z tym większą nadzieją czekam na przyszłoroczne zbiory i słoneczną pogodę już od początków czerwca, żeby jak najszybciej zagościły na naszych stołach.
Ale jeszcze dziś truskawkowy deser. Muszę przyznać, że się nie spodziewałam, że będzie aż tak pyszny! (a do tego gotowy w 15 minut!)
Truskawki zapiekane w koglu- moglu
Składniki
- żółtko - 4 szt
- cukier brązowy - 4 łyżki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
- truskawki - 1 szklanka
Sposób przygotowania
Truskawki umyj i oczyść, pokrój na połówki, a większe sztuki na ćwiartki.
Żółtka ubij z cukrem, solą i esencją waniliową na puszystą (jasnożółtą) masę.
Do naczynek do zapiekania włóż truskawki, zalej masą jajeczną, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia wierzchu deseru. Podawaj ciepły.