Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy to kolejny fantastyczny pomysł jaki padł na forum wspólnego gotowania. To prawdziwa rozkosz móc połączyć w jednym cieście wszystkie trzy rodzaje czekolady czyli gorzką, mleczną i białą. Delikatny, wilgotny spód brownie, mazisty sernik o wyraźnej nucie wiśniowej i polewa z białej czekolady, czego chcieć więcej? Smakuje fantastycznie, polecam.
Spód brownie- 100g czekolady gorzkiej
- 70g czekolady białej
- 120g cukru brązowego
- 2 jajka
- 65g mąki
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 1kg sera
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 150g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200ml śmietanki 30%
- 2 łyżki kakao
- 130g czekolady mlecznej
- 200g konfitury z czereśni
- 250g czekolady białej
- 50ml śmietanki 30%
Przygotowujemy spód: czekoladę gorzką i białą roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia i zdejmujemy z ognia. Piec nagrzewamy do 160 stopni. Gdy czekolada lekko ostygnie dodajemy jajka, mąkę, kakao i sól. Mieszamy do połączenia się składników. Formę do pieczenia (23cm) wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i oprószamy kakao.
Ser ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy jajka i żółtko. Dodajemy mąkę i kakao, mieszamy. Śmietankę podgrzewamy razem z połamaną w kostki czekoladą, aż się rozpuści. Gdy lekko ostygnie łączymy z masą serową. Dodajemy konfiturę z wiśni na koniec i mieszamy chwilę.
Do formy wylewamy ciasto brownie i pieczemy około 5 minut, wlewamy masę serową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia
Polewa: czekoladę roztapiamy ze śmietanką na małym ogniu i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną wylewamy na schłodzone ciasto. Można udekorować np rodzynkami w czekoladzie.
Pozostałe propozycje sernika czekoladowego:
Gin razadobrze.blogspot.co.uk
Ola aleksandra52.blogspot.co.uk
Maggie maggiegotuje.blogspot.co.uk
Siaska siaskowe-gotowanie.blogspot.co.uk
Lejdi lejdi-of-the-house.bloog.pl