Marchewkowe rogaliki

Marchewkowe rogaliki
  • SKŁADNIKI :
  • * marchew ( soczysta ) - 250 g
  • * masło - 180 g
  • * mąka pszenna - 1,5 szkl
  • * cukier - 4 łyżki
  • * olejek pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
  • DODATKOWO :
  • * dżem brzoskwiniowy - ok. 150 g
  • * cukier puder do posypania

 

Chyba jedne z moich ulubionych ciastek!

( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO )

Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!

Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu!

Uwaga : znikają błyskawicznie ;)

 Zdjęcie - Marchewkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.

Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.

Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego.

Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).

Wycinamy trójkąty średniej wielkości.

Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca.

Sklejamy i zakręcamy w rogaliki.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.

Gotowe!

Zdjęcie - Marchewkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Zdjęcie - Marchewkowe rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów