Marchewkowe rogaliki
- SKŁADNIKI :
- * marchew ( soczysta ) - 250 g
- * masło - 180 g
- * mąka pszenna - 1,5 szkl
- * cukier - 4 łyżki
- * olejek pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
- DODATKOWO :
- * dżem brzoskwiniowy - ok. 150 g
- * cukier puder do posypania
Chyba jedne z moich ulubionych ciastek!
( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO )
Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe!
Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu!
Uwaga : znikają błyskawicznie ;)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.
Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.
Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego.
Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).
Wycinamy trójkąty średniej wielkości.
Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca.
Sklejamy i zakręcamy w rogaliki.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.
Gotowe!