Ciasto marchewkowe
- Składniki:
- - marchew - 500 g
- - jajka - 4 szt
- - cukier - 60 g
- - mąka pszenna - 50 g
- - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Dodatkowo:
- - orzechy włoskie - do ozdoby
- - sos orzechowy ( do lodów i deserów )
Soczyste marchewki wykorzystuję nie tylko do podżerania przed komputerem, ale i przyrządzania niezwykłych smakołyków!
Ciasto jest niesamowicie delikatne … mokre … a dodatek orzechów i polewa to tylko kropka nad I.
Robi się je błyskawicznie i śmiało mogą je zajadac nawet osoby będące na diecie!
Sposób przyrządzenia:
Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną! pianę. Dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładamy marchew i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto wlewamy do foremki keksowej ( u mnie niezawodna silikonowa! ). Pieczemy w temperaturze 180 st. około 50 minut.
* Ciasto po upieczeniu wychodzi delikatne i mokre! ( co widac na zdjęciach! ) Świetnie smakuje również po schłodzeniu w lodówce , kiedy już konsystencja zrobi się bardziej zwarta. Smacznego!