Sernik czekoladowy
Mocno czekoladowy sernik, wilgotny - po prosu doskonały takie ciasta uwielbiam ...polecam
Na spód:- 150 g ciastek zbożowych
- 100 g miekkiego masła
- 100 g czekolady białej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
- 700 g twarogu na sernik
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao do posypania
- garść dowolnych owoców do udekorowania
Pokruszyć ciastka i zmiksować z miękkim masłem następnie wyłożyć papierem dno tortownicy i na to spód ciasta - wstawić do lodówki.
Żółtka ucierać dodając po kawałku twarogu - do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać kremówkę i kakao - całość zmiksować. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - lekko przestudzić i połączyć z masa serową. Białka ubić z cukrem na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku 170 C termoobieg ok 60 minut.
Wystudzić w uchylonym piekarniku, sernik w czasie studzenia opada. Po tym czasie włożyć do lodówki aby się mocno schłodziło. Podawać udekorowane owocami i posypane kakao
Smacznego