Lubicie amaretti bo ja bardzo, zwłaszcza takie czekoladowe :-) te ciasteczka migdałowe w wersji mini są po prostu boskie, choć dziś wyszły troszkę większe :-) a deser z ich udziałem hm...sami powiedzcie. Polecam
Ten przepis zapisany przez moją córkę na odwrocie kartki z malowanką ma już prawie dziesięć lat. Przechowywany w jednej z książek kucharskich ma dla mnie dzisiaj wartość prawie historyczną. Kiedyś robiliśmy takie makaroniki bardzo często.(...) Ciasteczka są pyszne...
Do jego upieczenia nie trzeba chyba zbyt długo namawiać, tym bardziej, że TEN piernik przeszedł moje oczekiwania. Jest niesamowicie pulchny, wilgotny i smakuje rewelacyjnie. Powinien być przełożony powidłami śliwkowymi ale ja użyłam dżemu mandarynkowego więc wyobraźcie sobie jak bosko smakował:)
To ciasto robię właśnie jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje. Czasami daję dżem z czarnej porzeczki, lub w ogóle pomijam ten składnik. Ale najczęściej jednak u nas w pleśniaku lądują konfitury z wiśni:)
Chociaż jako nastolatka często miałam na nią ochotę to nigdy nie odważyłam się jej spróbować. Krążyło o tych ciastkach tyle różnych opowieści, że skutecznie mnie to powstrzymywało przed konsumpcją, chociaż na wystawie w cukierni wyglądały bardzo smakowicie. Gdy więc zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że wreszcie nadszedł czas na ralizację moich niespełnionych do tej pory cukierniczych pragnień. Z
Będąc na zakupach, włożyłam więc do koszyka gotowe ciasto w pudełku. Przyniosłam je do domu, włożyłam do szafki, żeby było tam w razie mojego niepowodzenia i...zaczęłam szukać w necie przepisu na karpatkę wykonaną własnoręcznie.
Tak naprawdę to ciasto wcale nie jest takie trudne :) Wymaga jedynie trochę więcej czasu, czytania ze zrozumieniem i odpowiedniego podziału pracy. Wyszło wg mnie całkiem przyzwoicie jak na pierwszy raz. Kruche ciasto, kwaskowaty dżem, słodka beza i przepyszny migdałowy krem.
Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni! Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekac kiedy przestygnie! Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne! Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!
Od dwóch lat myślałam o tym, by zrobić to ciasto z jagodami i w końcu się udało! :) Smakuje doskonale. Lekkie, z kruchym spodem i chrupkim wierzchem. Idealne na weekend. W tle nasze ogródkowe kwiatki, nie ma ich dużo, ale jakie pozytywne kolory.
Ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo ekskluzywana wersja Rafaello, ale chyba poczekam z tym na jakąś specjalną okazję..:)
Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków to tylko 200 kcal. Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.