Przepis na Rafaello na krakersach
Rafaello uwielbiam, jak zresztą wszystko co kokosowe To ciasto jest znane i lubiane i każdy ma jego własną wersję. Ja przepis na rafaello dostałam od mojej bratowej Basi, nie obyło się jednak bez paru zmian… Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru. A po trzecie na wierzch posypałam ciasto uprażonymi wiórkami i mielonymi migdałami, ale można zostać przy zwykłych wiórkach kokosowych. Jedyne co mi nie pasuje w tej wersji to niestety brak właściwych krakersów… te do których miałam dostęp były niestety lekko twardawe. Mimo tej niedogodności ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo ekskluzywana wersja Rafaello, ale chyba poczekam z tym na jakąś specjalną okazję..:)
Przepis na Rafaello na krakersachSkładniki:
- 1 litr mleka (u mnie 400 ml mleczka kokosowego i 600 ml mleka)
- 3 czubate mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 paczka wiórków kokosowych 250 g
- 250 g masła niesolonego w temp. pokojowej
- 200 g białej czekolady
- 2 duże paczki krakersów
Posypka:
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 5 łyżek mielonych migdałów
lub
- paczka wiórek kokosowych
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz np. tutaj).
2. Jedną szklankę mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka dodać mleko rozrobione z mąkami i kilka minut gotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Przestudzić masę.
3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć i po trochu dodawać zimną masę budyniową. Na koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać.
4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni teflonowej i wystudzonych – lub wiórki kokosowe.
Smacznego
Drukuj / PDF