Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim
Ostatnio "chodziło za mną" ciasto czekoladowe. Ale takie bardzo, bardzo czekoladowe - macie tak?
Jednak nie chciałam, aby to był zwykły tort z kremem, więc wymyśliłam, że zrobię mus czekoladowy, ale nico inaczej niż zazwyczaj. Mus czekoladowy na biszkopcie. Po prostu.
Mus jest dość zwarty i wilgotny, wiec biszkopt musiałby być zarazem zwarty i delikatny, aby nie kontrastował z konsystencją musu czekoladowego. Dlatego wybrałam biszkopt genueński, który jest niesamowicie delikatny, a zarazem zwarty i puszysty.
Ponadto niedawno obchodziliśmy z moim ukochanym rocznicę ślubu, więc ten podniosły moment okazał się idealną "wymówką", aby bez przeszkód wcielić wymyślony, bardzo czekoladowy deser w życie.
Zapraszam was na kawałek tego "nieba w gębie buzi". Ostrzegam, że deser jest dla prawdziwych czekoladocholików, niebiańsko kakaowy i piekielnie sycący . Jakbym miała własną kawiarnię, to ten deser na pewno by się znalazł w menu!
Niestety na zdjęciach nie widać tego wspaniałego musu w całej okazałości, bo ten deser już tak ma, że nie można go nawet na sekundę spuszczać z oka, bo znika w tajemniczych okolicznościach .
- Mus czekoladowy:
- 4 jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 25 g ciemnego kakao, przesianego + dodatkowy do dekoracji
- 250 ml śmietany 30%
- 170 g masła, pokrojonego w kostkę
- 350 g ciemnej czekolady - 70 % kakao
- 7 łyżek ciemnego rumu (może być również whiskey)
- ziarenka z 1 laski wanilii albo 1 łyżka ekstraktu z wanilii Biszkopt genueński:
- 4 jaja
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g mąki, przesianej
- 2 łyżki ciemnego kakao, przesianego
Sposób przygotowania:
Biszkopt genueński:
1. Nastaw piekarnik na 220°C.
2. Wyłóż papierem do pieczenia spód formy do pieczenia o średnicy 21cm
3. Ubij jajka, aż powstanie puszysta, jasna masa.
4. Dodaj cukier i mieszaj dalej, aż cukier się rozpuści.
5. Dodaj stopniowo mąkę i kakao.
6. Przełóż masę do formy i piecz biszkopt przez około 10-15minut, aż biszkopt będzie sprężysty po dotknięciu środka.
7. Wyjmij biszkopt z piekarnika i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Mus czekoladowy:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Żółtka, 100g cukru, kakao, wanilię i śmietanę przełóż do rondelka o grubym spodzie i gotuj, aż masa zgęstnieje, ale się nie zagotuje, około 5minut.
3. Zdejmij masę z ognia i włóż pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. Dodaj 2 łyżki alkoholu. Wymieszaj.
5. Odłóż masę do przestygnięcia, aż będzie miała prawie temperaturę pokojową.
6. Teraz przygotuj bezę szwajcarską. W tym celu połóż dużą miskę na garnek z lekko gotującą się wodą.
7. Do miski wlej biała i dodaj 100g cukru. Całość delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści.
8. Masę przełóż do misy od miksera i ubijaj białka, aż misa będzie zimna, a białka ubite na sztywno.
9. Przełóż masą białkową do ostudzonej masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj.
Wykończenie musu:
1. Biszkopt włóż z powrotem do formy, w której się piekł.
2. Skrop ciasto 5 łyżkami alkoholu.
3. Na biszkopt wyłóż mus czekoladowy i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8godzin.Aby mus czekoladowy nie nabrał zapachów z lodówki najlepiej przykryj wierzch formy przeźroczystą folia spożywczą.
4. Przed podaniem całość posyp kakao.
Smacznego!Mus czekoladowy będzie się ładnie prezentować jak ozdobimy go świeżymi owocami albo listkiem mięty.
Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 40 min