Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo wdzięczne, szybkie i niezwykle smaczne ciasto. W sam raz na letnie biesiadowanie. No i jeszcze mamy truskawki, więc spieszcie się, bo potem do czerwca przyjdzie nam czekać. Choć myślę, że spokojnie można użyć innych owoców. Podpatrzone u Pieczarki Mysi.
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 250 g mąki,
  • 125 g masła
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać do utartych składników. Mąkę dodawać na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszać. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę natłuścić i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Piec około 50 min w temperaturze 160 stopni C. Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów