Ciasto jogurtowe z truskawkami
Bardzo wdzięczne, szybkie i niezwykle smaczne ciasto. W sam raz na letnie biesiadowanie. No i jeszcze mamy truskawki, więc spieszcie się, bo potem do czerwca przyjdzie nam czekać. Choć myślę, że spokojnie można użyć innych owoców. Podpatrzone u Pieczarki Mysi.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek,
- 250 g mąki,
- 125 g masła
- 2 jajka,
- 6 łyżek cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać do utartych składników. Mąkę dodawać na przemian z jogurtem i bardzo delikatnie mieszać. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę natłuścić i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę. Na wierzch ułożyć w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Piec około 50 min w temperaturze 160 stopni C.