Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami to dla mnie wspomnienie popołudni spędzonych z babcią. Kiedyś zwykle zjadałam je na obiad, teraz z przyjemnością przyrządzam je również na śniadanie.
Składniki (2 porcje): szklanka mąki pszennej, 250ml mleka, 2 jajka, łyżeczka cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 małe jabłka + cukier puder ewentualnie olej do smażenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W innym naczyniu żółtka z posoztałymi składnikami miksujemy na gładką masę. Gdy wszystko dobrze się połączy do masy ucieramy (na dużych oczkach tarki) obrane jabłka oraz dodajemy białka. Wszystko razem ostrożnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Placki możemy smażyć a oleju, jednak ja z tego zrezygnowałam. Na ciepłą patelnię wykładamy ok. 2 łyżki masy i delikatnie rozprowadzamy. Racucha smażymy przez chwilę, na małym ogniu, tak by się nie przypalił. Gdy z jednej strony się zarumieni obracamy na drugą i smażymy, jeszcze przez chwilkę.
Podajemy posypane cukrem pudrem.